Saint Moses the Black (The Reliquary / Sermon & Speed Draw)

Saint Moses the Black (The Reliquary / Sermon & Speed Draw)


Свети Мојсије Етиопљанин Овај Свети Мојсије има доста имена: Свети Мојсије Етиопијски, Свети Мојсије Етиопљанин, Свети Мојсије Мурин (што значи: као Етиопљанин), Свети Мојсије Црни, Свети Мојсије Абисинијац, Свети Мојсије Разбојник и Свети Мојсије Снажни. Био је толики грешник да је вероватно имао различите личне карте са различитим епитетима да би избегао власти које су га вијале. Свети Мојсије је живео у четвртом веку. Ко је на крају био овај Мосије који је на крају постао Свети Мојсије? Па, био је баш проблематичан, а сва срећа да наш Господ воли добар изазов. Mojсије је био роб једном битном египатском званичнику. Његов господар га је отерао пошто су га… овај… ,,сумњичили” да је убио неког човека. Мојсије је побегао и постао кловођа разбојничке групе која је постала озлоглашена по убиствима и разбојништвима. То је тачно оно што треба да урадите када хоћете да се оправдате. Био је и поприличан нервчик. Једном је пливао до колибе, све са мачем у зубима, да би убио пса и његовог власника да би убио пса и његовог власника
(Боље да га не дирам, личи на оног типа Мојсија!) зато што је псећи лавеж спречио његову пљачку. Пас и власник су успели да збришу на време, Тако да је, као освету, Мојсије отео неколико овци. Тако да је, као освету, Мојсије отео неколико овци.
– Јее! Тако да је, као освету, Мојсије отео неколико овци.
– Идиоте, заклаће нас! По промислу Божијем, Свети Мојсије се сакрио у Скитском манастиру, близу Александрије. Тамо је видео монашки живот и чуо је зов покајања. Желео је да постане монах, али су остали монаси били у фазону: Ех, ти си познати криминалац, само желиш да збациш органе гоњења са леђа. Упркос томе, он је истрајао, чак је ишао тако далеко да је живео сам у келији где се строго подвизавао молитвом и постом. Коначно, примили су га као једног од братије, живећи у савршеном послушању свом игуману. Једном, четири разбојника су набасала на Мојсијеву усамљену келију. Он их је брзо савлада, са обзиром да је био бивши коловођа и снажан као во, те их је одвео у цркву да монаси одлуче шта са њима.
– Јее! их је одвео у цркву да монаси одлуче шта са њима.
– Идиоте, заклаће нас! Разбојници су се покајали, и, као и Мојсије пре њих, сва четворица су се замонашила. Упркос свом његовом покајању, било је тешко Мојсију Разбојнику и Мојсију Снажном да постане пустињски отац Мојсије. Врло тешко се прилагођавао манастирском поретку, и често је о томе расправљао са Св. Исидором, игуманом манастира. Једном је Св. Исидор одвео Св. Мојсија на кров у праскозорје, и показао му Сунце у свитање. Рекао му је да, исто као што Сунце одмах не тера таму, тако и Христос протерује наше грехе и страсти полако, док коначно не испуни цело наше биће светлошћу. Једном је Свети Мојсије имао виђење легиона демона на западу и војске анђела на истоку. Анђели су били бројнји, и две скупине су се спремале за бој. Свети Исидор је касније објаснио Светом Мојсију да ће, на крају, његово старање о спасењу однети превагу над његовим пороцима. Св. Мојсије је имао послушање да носи воду другим монасима, нарочито старцима. Једном, када се нагнуо да посегне за ведром, демон га ја снажно ударио са стране. Св. Исидор је ово протумачио као показатељ да је Св. Мојсије потпуно исцељен од својих страсти и, од тад, Свети Мојсије је имао власт над демонима. Није ни чудо. Мислим, физички насрнути на човека, то је баш ситничаво за ђавола. То је вероватно било највише што је могао, са обзиром да је знао да није могао да наведе Св. Мојсија на грех. Због својих врлина, Св. Мојсије је рукоположен за ђакона. Једном, епископ је одлучио да га искуша, и, када се Св. Мојсије спремао да уђе у олтар, епископ му је забранио, рекавши му да је недостојан да уђе у олтар јер је ништавни Етиопљанин. Свети Мојсије се повукао без да је рекао и реч. Када је ово видео, епископ га је одмах рукоположио у свештеника. Током Великог поста, игуман је забранио свима да једу. Ипак, неки посетиоци су дошли Св. Мојсију,
– Шта има да се чалабрцне, Мо? Ипак, неки посетиоци су дошли Св. Мојсију,
– Екстраваганца од кромпира и кукуруза! Ипак, неки посетиоци су дошли Св. Мојсију,
– Стварно!? и он је одмах кренуо да кува за њих.
– Хаха, не. и он је одмах кренуо да кува за њих.
– Не буди глуп, откуд кромпир у 4. веку!? и он је одмах кренуо да кува за њих.
– Е да! Неки од монаха су то приметили и, пошто нису имали ништа паметније да раде, одмах су отишли да га туже игуману. ,,Игумане, игумане, онај одвратни Мојсије чини грдан грех, најгрђи грех икад – КУВА!”
,,Не… не… Мојсије!” Када је схватио да је храна за посетиоце, игуман је похвалио Светог Мојсија.
,,Е, знате ли када Велики пост почиње ове године?” Једанпут, Светог Мојсија су позвали да расправе епитимију за неког монаха. Испрва, Свети Мојсије није хтео да присуствује, aли када су га други монаси коначно убедили, дошао је на скуп носећи велику корпу пуну песка. Песак је цурео, и када су га други монаси питали зашто то чини, он је одговорио да песак представља његове грехе. Како цури иза њега, он не може да га види, али се усуђује да дође на скуп где се расправљају туђи греси. Сабор је одмах опростио монаху о комеје реч. Такође су вероватно морали баш да мету собу. Када му је било 75 година, Св. Мојсије је имао виђење да ће разбојници ударити на манастир. Упозорио је друге, али је одлучио да остане
(,,Много година чекам то време, када ће се на мени сам у манастиру, рекавши да је таква смрт
(обистини речи мог Владике, Господа Исуса Христа:) пригодна за бившег разбојника.
(Ко се ножа лати, од ножа ће и да страда.”) Седморица монаха је остало са светитељем, и сви, сем једног, су били убијени, са тиме да се последњи монах сакрио и присуствовао смрти Св. Мојсија и његових ученика. Како га је у Царству прославио Отац, Син и Свети Дух, Свети Мојсије нам остаје брзи помоћник и велики пример ненасиља, покајања и смирења. Један црквени историчар из петог века је ишао чак толико далеко да, пре Светог Мојсија, никада није било таквог покајања. Шта можемо да научимо од њега? Па, доста. Али најбитније је – светост је постепена. Да ли би се Свети Мојсије спасао само да се покајао и ушао у манастир? Наравно да би. Али, ствар је у томе што је светост динамична, не статична. Никада не можемо да постанемо сувише свети. Увек можемо да постанемо светији, и, колико то звучало иронично, управо наши греси, страсти и мане могу бити прилика да постанемо светији него што смо били пре него што смо их починили. Свети Мојсије никада није престао да узраста у светости. Управо сада он узраста у светости. Св. Кирил каже да ће, временом, и најнижи од анђела достићи славу пламених серафима Није рекао шта ће бити са серафимима, али знамо да ће они бити доста напред, заувек узрастајући у Господу. Пакао је статичан и пакао је досадан, али Царство никада не може да досади.

11 Replies to “Saint Moses the Black (The Reliquary / Sermon & Speed Draw)”

  1. Well, that was really fun to make! Thanks to Amira for suggesting this saint, and thanks to St. Moses for putting up with me!
    Friday video: Pencils & Prayer Ropes – Is Jesus Communist / Capitalist / Monarchist?
    Pre-Friday video: Agni Parthene (Ukranian Chant)

  2. I like how, during the middle part of the video, you draw St. Moses with an incomplete halo. It helps convey your point.

  3. Absolutely amazing i am egyptian and i know alot about saint moses's story here we know him mainly as st moses the black not sure if you know this or you were too lazy to animate it in the video (which there is nothing wrong about st moses's story is extremely long) but when the priests came to him asking for some food and he only had lentils but no water to cook them with he prayed to god and in the middle of summer in the egyptian desert god sent rain and he could finally cook them the lentil soup anyways amazing video and i am suprised that even though you are thousands of miles away in the cold lands of serbia that you know a st here in the hot dry lands of egypt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *